Iisus, Mirele cu inima arzand de iubire


Iisus, Mirele cu inima arzand de iubire

I. Natura lui Dumnezeu: IUBIRE

 

A. Natura lui Dzeu este Iubire/Dragoste. Iubirea, prin definitie este relationala. Putem intelege exact si corect scopul etern al  lui Dzeu si modul in care ne vede, DOAR in contextul “Paradigmei Relationale cu privire la Dzeu”

Dumnezeu este dragoste, iar cine rămâne (traieste) în dragoste rămâne în Dumnezeu, şi Dumnezeu rămâne în el. 1 In 4:16

B. Natura Impratiei lui Dzeu este Iubirea – in relatie adanca si parteneriat cu Iisus.

C. Dzeu locuieste ptr totdeauna intr-o realtie de dragoste satisfacatoare si profunda in partasia din Trinitate.

 1. Fiul iubeste pe Tatal si Tatal pe Fiul (In. 3:35; 5:20; 14:31).
 2. Le face mare placere sa foloseasca autoritatea pentru a se sluji si onora reciproc, in mod voluntar! (In. 5:23; 8:49-54; 12:26; 13:31-32; 14:12; 17:1, 4-5, 22, 24)
 3. Ambii sunt injugati in mod egal in iubire reciproca si angajament de loialitate cu toata fiinta lor. Fiecare este pe deplin implicat, pe deplin focusat si pe deplin angajat unul fata de altul.

Tatăl Îl iubeşte pe Fiul şi-I arată tot ce face El; [In 5:20]

…… Eu Îl iubesc pe Tatăl şi că fac aşa cum mi-a poruncit Tatăl. [In 14:31]

D. Iubirea este natura si personalitatea lui Dzeu din vesnicii. Nu este ceva ce face El, ci este ceva ce ESTE EL. El este o fantana eterna si nesecata de pasiune pentru poporul Lui. Pasiunea implica dorinta nu lipsa. Dzeu doreste sa impartaseasca bucuria iubirii Lui. Iubirea care nu se manifesta nu este iubire!

E. Iubirea lui Iisus pentru noi este infinita in masura si eterna in durata.
El iubeste intotdeauna fara efort si deplin. El nu creste in iubire si nici nu scade cand o transmite altora. Este sustinuta mereu cu aceeasi intensitate. Iubirea Lui este ca o explozie vulcanica de dorinta sfanta.

F. Am fost creati dupa chipul lui Dzeu cu scopul de a relationa cu Dzeu. Dzeu a desemnat duhul omului sa aiba un partener cu El, pentru ca El are multe de oferit pentru totdeauna.

Atunci Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; ei să domnească peste …. peste tot pământul…. [Gen 1:26]

 1. Dzeu ne-a creat dupa asemanarea Lui. Ne ofera lumina cu privire la natura Lui eterna. Nu am fost creati asemanatori ingerilor, care au fost creati doar ca sa slujeasca [Evrei 1:14]
 2. Am fost creati dupa asemanarea Lui, ca sa iubim si sa fim iubiti. Capacitatea de a iubi este unica in univers, pentru ca noi am fost creati dupa asemanarea Lui. Ne place sa iubim si sa fim iubiti, pentru ca am fost creati asemanatori lui Dzeu, care se bucura sa iubeasca si sa fie iubit.
 3. Dzeu a creat spiritul/duhul omului cu tanjirea dupa siguranta ca Dzeu se bucura de noi si pentru un parteneriat profund cu Dzeu. Aceste tanjiri au fost strategic daruite de Dzeu in noi. (Cele 7 tanjiri ali inimii umane

G. Dzeu ne iubeste in modul in care Dzeu iubeste pe Dzeu [In 15:9. In 17:23]. Acest adevar fundamental ne ofera claritate cu privire la natura lui Dzeu si a Imparatiei Lui. Iisus simte aceeasi intensitate a iubirii fata de noi precum simte Tatal fata de EL!!!Tatal se desfata in relatia cu Iisus de o eternitate!

Aşa cum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi. Rămâneţi în dragostea Mea! [Ioan 15:9]

 1. Iubirea gaseste placere in altii si in a relationa cu ei. Cand iubim pe cineva, vrem sa se simta iubiti. Iisus tanjeste dupa o relatie adanca cu noi. Prin natura iubirii, Iisus isi doreste o relatie cu noi.
 2. Dorinta lui Iisus este ca sa ne faca sa ne simtim iubiti si doreste ca noi sa celebram demnitatea si valoarea pe care o avem. El gaseste placere in noi, in a impartasi inima Lui cu noi si in a relationa cu noi. Vrea ca noi sa parteneriem cu El in misiunea pe care e primit-o de la Tatal.
 3. Ceea ce facem are impact in interactiunea cu Dzeu. Ceea ce facem ii misca inima. Iubirea noastra pentru El are un impact real asupra Lui! El se desfata cu noi, cu personalitatea noastra, darurile si chemarile noastre.

H. Planul lui Dzeu este ca iubirea sa abunde pentru vesnicie pe pamant. Iubirea nu este doar decor important in tabloul mantuirii. Este scopul principal in scenariul lui Dzeu pe care l-a comunicat lui Avraam, Moise, David si tuturor profetilor. Este implinirea legii si profetilor.

Toată Legea şi Profeţii depind de aceste două porunci.(Mt. 22:40)

I. Iubirea este cea mai importanta virtute, cel mai maret raspuns pe care putem sa il oferim lui Dzeu si mesajul esential al imparatiei. Relationarea din iubire cu Dzeu este fundamentala pentru orice aspect al imparatiei lui Dzeu. Este etalonul principal prin care definim teologia, dreptatea, mantuirea, Marea Trimitere, gloria lui Dzeu, suprematia lui Iisus, rasplatirile eterne, imparatia de 1000 de ani, judecata, Trupul lui Hristos, inchinarea, mijlocirea, sfintirea, smerenia, credinta, viata de familie, bunastarea financiara, conducerea etc.

Acum deci rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea. [1 Cor 13:13]

J. Agenda Duhului Sfant este sa stabileasca prima porunca pe locul I in Biserica ptr vesnicie. Suntem chemati sa iubim cu toata inima si mintea pentru ca acesta este modul in care El ne-a iubit din eternitate!!!!

„Să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată mintea ta.“ Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. [Mt. 22:37-38]

K. Noi suntem o parte importanta in povestea lui Iisus. Scopul central al Miresei, injugata in mod egal in iubire voluntara pentru a umple pamantul cu aceasta iubire, este o parte importanta a gloriei si suprematiei Lui manifestata inaintea tuturor. Noi suntem lucrarea mainilor Lui. [Ef 2:10].

L. Iisus nu vrea ca noi sa fim deconectati de gloria Lui. Ne iubeste. Nu incearca sa minimalizeze sau sa anuleze partea noastra. Mantuirea noastra si iubirea fata de El sunt aspecte importante a lucrarii Lui. El a venit cu planul original in gradina Eden de a relationa cu noi (“racoarea zilei”).

 1. Mantuirea restaureaza partasia cu Trinitatea si parteneriatul cu Dzeu care a fost in Eden. Iisus, ultimul Adam, va fi cu Mireasa Lui in gradina, plimbandu-se cu Tatal.

M. Modul incare vedem pe Dzeu conteaza foarte mult. Multi dintre noi il vedem pe Iisus ca si cand El este un rege puternic si distant, al carui scop principal cu privire la noi este sa ne mantuiasca, pentru ca apoi, pentru restul vesniciei sa il laudam si sa muncim pentru EL. Evanghelia infloreste, atunci cand intelegem PASIUNEA lui Dzeu de a parteneria cu noi. Nu este suficient sa stii CE a facut pentru noi. Trebuie si avem nevoie sa stim si DE CE face ceea ce facee!

N. Nu este o teologie mai adevarata ca cea a iubirii lui Iisus. A canta despre Iisus imclude sa canti si despre adevarurile cu privire la oamenii care fac parte din povestea Lui. Cand apreciezi pe cineva comunici si aprecierea pentru sotia lui. A dispretui sotia cuiva si a aprecia doar pe el este o eroare de apreciere grava. Nu intelegi impactul sotiei prin care sotul poate fi admirat de tine!!!

O. Iisus s-a rugat in Rugaciunea din Ioan 17 si cerea ca Trupul lui Hristos (Biserica) sa intre in aceasta partasie a Trinitatii astfel incat prin asta sa poata transforma lumea.

Eu în ei şi Tu în Mine – pentru ca ei să fie pe deplin una, astfel încât lumea să cunoască faptul că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit aşa cum M-ai iubit pe Mine. [Ioan 17:23]

P. Experimentarea iubirii lui Dzeu prin a primi si a raspunde acesteia este singurul mod prin care poti experimenta plinatatea lui Dzeu. A trai constient de capacitatea eterna de a relationa cu Dzeu prin Iisus si prin a fi inradacinati in iubireal ui Dzeu care depaseste capacitatea umana de a o intelege este singurul mod prin care poti experimenta plinatatea scopului lui Dzeu.

astfel încât Cristos să locuiască, prin credinţă, în inimile voastre, pentru ca, fiind înrădăcinaţi şi statorniciţi în dragoste, să puteţi înţelege, împreună cu toţi sfinţii, care este lărgimea, lungimea, înălţimea şi adâncimea dragostei lui Cristos, să cunoaşteţi dragostea lui Cristos, care întrece orice cunoaştere, ca astfel să fiţi umpluţi de toată plinătatea lui Dumnezeu. [Efeseni 3:17-19]

Iisus Mirele: Dzeu al Dorintei si al relationarii

 

Iisus este dezvaluit in Biblie ca un Mire care ne iubeste si care impate totul cu noi. Este identificat ca fiind Sotul nostru (Isaia. 45:5; Osea. 2:16; Ieremia. 31:32). Iisus insusi s-a numit pe sine ca fiind Mirele (Matei 9:14)

Termenul Mireasa indica spre chemarea noastra de a ne relationa lui printr-un parteneriat profund (Apocalipsa 19:7; 22:17). Relatia cu El este descrisa ca un legamant de casatorie. (Ier. 2:2; 3:14; Osea. 2:19-20; 2 Cor. 11:2) prin care se accentueaza relatia dintre Iisus si Mireasa lui cu care imparte totul.

Noi avem o relatie cu Iisus de genul “un singur trup”  (Efeseni 5:30-32) Căci noi suntem mădulare ale trupului Său, („carne din carnea Lui şi os din oasele Lui“). …, iar cei doi [barbatul si femeia] vor deveni un singur trup.“ Taina acesta este mare – mă refer la Cristos şi la Biserică.

Dzeu va manifesta iubirea lui ptr Biserica intr-un mod in care va starni dorinta natiunilor pamantului de a i se inchina.

 

Paradigma Iubirii cu privire la Mantuire

 

Mantuirea este mai mult decat sa scapi de iad printr-o asigurare de incendiu. Noi suntem chemati intr-o relatie cu Iisus pentru eternitate, prin a-i experimenta inima, prin a fi aproape de El, si prin a face lucrariel Tatalui. Iisus a dorit mult ca omenirea sa fie socata de puterea si maiestatea Lui care vine de la Dzeu si ca noi sa fim participanti in aceasta iubire a lui ptr vesnicie. Acesta a fost genul de relatie ptr care s-a rugat in gradina ghetimani.

Tată, doresc ca acolo unde sunt Eu, să fie cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă slava Mea, slavă pe care Mi-ai dat-o Tu, fiindcă Tu M-ai iubit înainte de întemeierea lumii! [Ioan 17:24]

Celui ce învinge îi voi da dreptul să şadă împreună cu Mine pe tronul Meu… [Apoc 3:21]

Tatal ne-a mantuit ca sa ne ridice si sa stam pe tron si sa fim parteneri cu Iisus pentru a demonstra bunatatea Lui.

Dar Dumnezeu, Care este bogat în îndurare, datorită dragostei Lui mari cu care ne-a iubit, … ne-a aşezat împreună cu El în locurile cereşti, în Cristos Isus, pentru ca, în veacurile care vin, să-Şi arate nemărginita bogăţie a harului Său, în bunătatea Sa faţă de noi în Cristos Isus. [Efeseni 2:4-7]

 

Paradigma Iubirii cu privire la Sfintenie

 

Cea mai puternica ascultarea este “ascultarea-din-iubire” pentru ca are la baza experimentarea iubirii lui Iisus. Este cea mai puternica ascultare, pentru ca o persoana bolnava de iubire va face orice ptr acea persoana pe care o iubeste.

Este mai puternica decat “ascultarea-din-datorie” (ascultarea de Dzeu cand nu simtim prezenta Lui) sau decat “ascultarea-de-frica” (ascultarea motivata de frica consecintelor).

Evanghelia infloreste atunci cand intelegem pasiunea extravaganta a lui Dumnezeu. Este fundamental sa intelegem ce a facut ptr noi la cruce si ce va face pentru noi in eternitate. Iubirea dezvaluie motivul din spatele creatiei si rascumpararii. El si-a dorit o familie care sa glorifice si sa se bucure de slava lui si care sa participe in aceasta partasie a trinitatii.

 

Paradigma Iubirii cu privire la Succes si Siguranta

 

Dzeu elibereaza pe oamenii Lui din modul centrat pe sine de a vedea viata, prin faptul ca le dezvaluie Cine este El si cine sunt ei ptr El. Suntem transformati atunci cand ne vedem adevarata identitate ca fiind definita de relatia cu Iisus. Succesul se redefineste in termenii Lui, ca fiind locuitori ai Noului Ierusalim, parteneri in Trinitate, ca domnind impreuna cu El pe pamant, glorificand spendoarea Lui si proclamand-o altora.

Am fost creati cu tanjirea dupa o relatie adanca cu Dzeu bazata pe siguranta ca se bucura de noi si ca ne iubeste. Am fost creati de Dzeu pentru a ne “hrani” cu afirmatii dumnezeiesti. Nu poti sa te pocaiesti de dorinta de afirmare care a fost lasata in tine de EL. Trebuie sa o satisfaci prin relatia cu Iisus si desfatarea Lui cu noi, precum si in includerea ta in planul Lui ca fiind Mireasa Lui.

astfel încât Numele Domnului nostru Isus să fie proslăvit în voi, iar voi în El, [2 Tes 1:12]

ci vorbim despre înţelepciunea tainică1 a lui Dumnezeu, care a fost ascunsă şi pe care Dumnezeu a destinat-o, înaintea veacurilor, pentru gloria noastră. … „Nici un ochi n-a văzut, nici o ureche n-a auzit şi la mintea omului nu s-a suit ceea ce a pregătit Dumnezeu pentru cei care-L iubesc. [1 Cor 2:7-9]

Iisus ne-a chemat sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. Deasemeni ne-a chemat sa ne uram vietile. Ambele afirmatii sunt valabile si nu sunt in conflict recoproc. Ne iubim pe noi prin prisma “ochelarilor” revelatiei lui Iisus, a crucii Lui si a valorii mari pe care o avem in ochii Lui. Iisus ne-a chemat sa ne uram viata care se defineste prin a gasi identitatea, placerea si trairea acesteia in afara relatiei cu El.

Cel mai bine putem realiza aceasta prin a accepta si glorifica suprematia Lui din iubire. El va fi glorificat in noi daca Il acceptam ca Dumnezeu al iubirii (1 In 4:16). Glorificam pe Dzeu prin acceptarea bucuriei Lui de a elibera gloria si iubirea lui in noi si prin noi, Mireasa Lui cat si prin inaltarea Lui cu bucurie sincera din partea noastra.

Un barbat doreste ca sotia si copii lui sa aiba acces la tot ce are el. Se umple de bucurie atunci cand vede ca familia observa dedicarea lui ptr ei cat si extravaganta cu care ii inconjoara (lc 11:13).

Dzeu este cel mai mult glorificat in noi atunci cand noi suntem cei mai satisfacuti in El (John Piper)

Iisus nu doreste ca noi sa umblam intr-o smerenie falsa prin care

 1. Se minimalizeaza faptul ca “El iubeste sa ne iubeasca”
 2. Se minimalizeaza faptul ca El “iubeste sa ne vada cum ne bucuram de iubirea Lui”

El este glorificat atunci cand credem cu indrazneala in iubirea Lui.

 

Paradigma Iubirii cu privire la Rasplatirile eterne

 

Nimeni nu a vorbit mai mult ca Iisus in Biblie cu privire la rasplatirile ce asteapta pe credinciosi! Rasplatirile comunica despre ceea ce simte Iisus cu privire la iubirea pe care i-o purtam in aceasta viata. el se va bucura mult sa ne dea rasplatiri iar noi ne vom bucura in a ale primi.

Bine, rob bun şi credincios! Pentru că ai fost credincios peste puţine lucruri, te voi pune responsabil peste multe! Intră în bucuria stăpânului tău! [Matei 25:21,23]

Unii privesc rasplatirile eterne drept un mod de a clasifica onoarea si superioritatea lor fata de altii. Acest mod de a vedea lucrurile este unul secular, lumesc care se bazeaza pe “mandria de a fi peste altii”. Un om reverentios nu va considera important sa caute acest tip de autoritate si rasplatire in ceruri.

Iisus va declara la scena deschisa modul in care simte El cu privire la felul tau de a-L iubi in aceasta viata. Vei purta aceasta declaratie a lui pe hainele tale, in trupul tau inviat si in alte moduri.

Rasplatirile nu inseamna a domni peste oameni ci de a putea fi in apropierea Lui, de a fi unde este El. Iisus este cel mai mult miscat de manifestarea iubiiri lui fata de altii.  Va rasplati asta!!!

Nu trebuie sa negam sau sa minimalizam dorinta si bucuria lui Dzeu de a ne rasplati. el nu pierde, nu se consuma daca rasplateste. A primi de la el nu este ceva egoist de care sa te feresti. Gloria lui nu scade daca o impartaseste cu tine. Doar un spirit religios vrea sa stea mic….cat o lacusta!!!

 

Paradigma Iubiri cu privire la Slujire

 

Ioan Botezatorul a vazut slujba lui ca fiind cea de a pregati mireasa ptr Iisus. Invitatul de onoare la o nunta nu cauta sa atraga atentia miresei spre el. Ci cauta sa focuseze atentia miresei spre Mire si sa o pregateasca ca il intampine pe mire ca sa o imbratiseze.

Prietenul Mirelui va pregati oamenii sa primeasca pe Iisus si imbratisarea Lui prin care ii imputerniceste sa implineasca prima porunca.

Însă prietenul mirelui, … se bucură foarte mult de glasul mirelui. [Ioan 3:29]

Pavel a amintit despre lucrari care se promovau pe sine si nu pe Iisus. (2 Cor. 4:5; Fil. 2:19-21).

Noi nu ne predicăm pe noi înşine, ci pe Isus Cristos ca Domn, iar pe noi înşine ca sclavii voştri, datorită lui Isus(2 Cor. 4:5)

 

Paradigma iubirii cu privire la Gloria lui Dzeu

 

Iisus doreste ca oamenii sa Il adore bazati pe revelatia maiestatii Lui si a experimentarii inimii Lui. El a murit pentru ca noi sa avem indrazneala de a ne apropia de El cu incredere. Dumnezeu este INCREDIBIL DE RELATIONAL. Gloria lui Dzeu are un aspect relational nu pozitional.

Aşadar, fraţilor, întrucât îndrăznim să intrăm în Locul Preasfânt prin sângele lui Cristos, prin calea cea nouă şi vie… să ne apropiem cu o inimă sinceră, în siguranţa deplină a credinţei …  [Evrei 10:19-22]

Pavel compara manifestarea gloriei lui Dumnezeu in cele doua legaminte [2 Cor 3].

 1. Paradigma celui Vechi definea distanta si spiritul de observare. Trebuia sa stai la distanta si sa te uiti. Precum faceau ingerii. Asta au facut si Israelitii [Ex 19].
 2. Paradigma celui Nou defineste gloria in contextul apropierii cu incredere si participarii la gloria Lui in calitate de Mireasa. nu ca rob. [In 17:24]

Paradigma sau modelul sclavului din imparatie enunta ca acesta sta la distanta si afirma puterea transcendenta a lui Dzeu. Asta fac si ingerii. Paradigma relationala enunta apropierea si participarea la dragostea transcendenta a lui Dzeu. Paradigma sclavului imparatiei enunta ca acesta lucreaza ptr El si il inalta, dar fara sa participe in cadrul relatiei de iubire.

 1. Noi trebuie sa fim uimit/socati de puterea Lui in calitate de Dzeu Atotputernic si sa ne apropiem cu incredere de El. IIsus este Cel care a fost asa de inaltat (transcendent), dar a coborat atat de jos (coindescendenta), pentru a ne aduce asa de aprope (parteneriat), pentru ca era asa de dragi Lui.  
 2. Glorifica pe Iisus cand intelegem aceasta paradigma a mirelui cu inima arzand de iubire si prin primirea si intoarcerea acestei iubiri intr-o relatie profunda care implica pentru totdeauna inchinarea noastra catre el, declararea maretiei Lui, suprematiei Lui, ascultand poruncile Lui si parteneriind cu El in a popula pamantul cu gloria Tatalui.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s