Preocupari la 16 ani


Zilele acestea citeam Cronologic secvența de timp specifica dinastiilor evreiești de dinaintea exilului Babilonian. Nu am putut să nu observ două figuri de …. adolescenți care m-au obligat să fac o scanare a vieții mele la aceeași vârstă ca a lor și a generației actuale. Amândoi aveau aproximativ 16 ani când au experimentat o transformare radicală a vieții lor și a societății în care trăiau.

Asera, zeita mama
Asera zeita mama a popoarelor din Orientul Mijlociu


Contextul a fost asemănător și chiar mai intens decât al nostru acum. Iosia (2 Regi 22, 23; 2 Cronici 33) numit rege la 8 ani începe o reformă personală și socială la 16 ani. Bunicul și tatăl lui au fost unii dintre cei mai păcătoși și răzvrătiți regi. Bunicul lui, nu doar că a permis zidirea de idoli în țară, ba chiar a adus idolul Așerei în Templu!!!!!! Bunicul lui ardea copii în foc (2 Cron 33:6), practica ocultismul, spiritismul, divinația (2 Cron 33:5,6). Nu ai anticipa prea multe șase ca acest copil să iasă din spirala descendentă a păcatului naționalizat. Tatălui a continuat tradiția și ideologia mai departe în aceeași măsură!!!!

La cei 16 ani, citește Legea (Biblia vremii lui) și hotărăște să restaureze condiția spirituală și socială a națiunii. Dar cum faci cu cei care deja au o industrie în spate care le aduce profitul? Gândește-te la vânzările de statuete și altare de familie… la câștigul personal al spiritiștilor, descântătorilor, vrăjitorilor… ei mediau contactul cu lumea spirituală, deși demonică, și nu mai încurajau oamenii să aibă o relație cu Dumnezeu…. Cu alte cuvinte… „și-a pus țara în cap”. Mulți dușmani a atras prin radicalitatea valorilor lui! Nu a căutat populismul, nici specularea breșei economice prin care ar fi putut taxa toți spiritiștii, vrăjitorii etc pentru serviciile lor și s-ar fi îmbogățit și mai mult… stând degeaba!!!!

Un alt băiat a fost Daniel. A scris una din cele mai grele cărți ale Biblie, un veritabil SF. Ai spune că dacă Dumnezeu ți-ar da și ție astfel de revelații ai asculta de El toată viața și că ar fi ușor. Faptul că a fost abuzat fizic, privat de bucuriile copilăriei începând de la 15 ani, când a fost deportat într-un fel de lagăr de muncă te ajută să înțelegi contextul lui. La 16 ani (Daniel 2, anul 604 I.Hr.) este căutat de poliția vremii pentru a fi executat, pentru că Împăratul a avut un vis ce l-a uitat și înțelepții Babilonului (Vrăjitorii, magicienii, astrologi, spiritiștii etc) nu au putut să îi reamintească visul și să î idea interpretarea. Ce moment istoric să abolească din întreb Babilonul pe cei care slujeau la tot felul de duhuri necurate. Nu îi era frică de moarte. A fost mai târziu pus în groapa cu lei și nu a ezitat. Știu că atunci avea 81 de ani și experiența de viață își spunea cuvântul… dar cu un an mai devreme a fost pe cale să riște șansa vieții lui, perspectiva de a fi altceva decât sclav, când a cerut îngrijitorului să îl hrănească cu legume, fructe și apă! Dacă nu era plăcut stăpânilor, nu ar mai fi putut fi promovat la nivelul”Oxfordului” vremii lui. Nu i-a fost teamă să asculte de Dumnezeu și să riște cariera vieții lui!!!! Nu îi era frică de moarte. Sclavii erau niște oameni vii dar morți în același timp. Fără drepturi și privilegii, doar aveau obligații.

La 16 ani alege să glorifice pe Dumnezeu și să dea răspunsul împăratului. Cu rugăciune împreună cu „grupul lui de adolescenți” (Șadrac, Mesak și Abed-Nego) aruncă șansa vieții lor înaintea lui Dumnezeu. Ai spune că și tu ai fi făcut la fel…. Dar mai completez un amănunt. Se pare că Dumnezeu a pedepsit pe cel bun împreună și la fel cu cel rău!!! El a fost un biat cu teamă de Dumnezeu în țara Israel, înainte de deportare. Conform stilului lui de viață ar fi meritat să rămână în binecuvântare. Dar i-a fost luată de Dumnezeu împreună cu cei răi (vrăjitori, adulteri, homosexuali, magicieni, descântători și idolatri). De obicei când Dumnezeu aparent răsplătește cu rău pentru binele pe care îl faci în viața există tendința generală de a întoarce spatele lui Dumnezeu și a renunța la ascultarea de El. NU vezi exodul din biserici? Oameni supărați pe Dumnezeu? Crezi că lui i-a fost diferit? Nu avea și el suflet?…. și totuși nu! La 16 ani ales totul sau nimic. Să asculte de acel Dumnezeu care nu a intervenit pentru el, ba chiar a luptat aparent împotriva lui….

La 16 ani, eu eram în Târgu Ocna. Mă botezam la 16 Iunie 1996. De atunci am ales să ascult de Dumnezeu și să nu mă las preocupat de tendința de la liceul meu. Am ales să merg la teologie unde credeam că cerul e pe pământ după ce o voi termina. Nu a fost așa. Am fost dezamăgit de oameni, pastori….de mine însumi. Mi-a fost luat parcă visul chemării mele. Dumnezeu a pregătit Teen Challenge Romania în care să mă formeze și să completeze în viața mea ce lipsea și nu am reușit să învăț niciunde.

După 14 ani de la primirea chemării în viața mea m-am aflat față în față cu învierea acesteia. A început perioada în care să fiu pastor asistent la biserica Bob de Mustar din Bucuresti.

Care este povestea ta la 16 ani? Aștept răspunsul tău.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s