Crescând sau murind văzând cu ochii!


Matei 4:1-11

Noi suntem cei mai de preţ oameni pe care îi are Dumnezeu pe pământ. Cei pe care îi consideră cei mai plăcuţi Lui şi pe care îi doreşte să îi aibă aproape tot timpul. Aproape de inima Lui pentru a putea să îi folosească pentru aducerea Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ. Planuri mari, vise măreţe… am spune în anumite momente. Poate mai bine ne putem identifica cu Petru în Luca 5:8 Când Simon Petru a văzut ce s-a întâmplat, a căzut la genunchii lui Isus şi I-a zis: – Doamne, pleacă de la mine, pentru că sunt un om păcătos! E mai simplu să te vezi aşa, decât cel de care Dumnezeu se bucură. Parcă e mai aproape de realitatea noastră umană. Dar oare chiar aşa este?!? Nu se poate face nimic pentru a „ajuta” pe Dumnezeu să ne iubească pe bună dreptate? Dacă e vorba de iubirea Lui pentru noi, nu se poate adăuga nimic la ea. Dacă te referi la bucuria pe care ascultarea ta o poate aduce inimii Lui, atunci multe lucruri pot fi făcute. Ispitirea lui Isus aduce lumină în aceste aspecte. Din acest punct de vedere, se poate observa aspectele care pot înveseli şi mai mult inima veselă a lui Dumnezeu.

Ispitirea lui Isus relevă trei aspecte ale vieţii umane care au fost pur şi simplu mutilate de Satan acum pe finalul de veac şi de care Biserica, Mireasa lui Isus trebuie să devină alertă. Trezeşte-te şi întăreşte ce a mai rămas, care este pe moarte, pentru că n-am găsit faptele tale desăvârşite înaintea Dumnezeului Meu! (Apoc 3:2) Aşteptarea lui Isus de la Mireasa Lui este să o găsească gata, pregătită pentru nunta cu El. Dar cum poate ea să ajungă la această „performanţă”?!?

 1. Luptând cu ispita superficialităţii şi neîncrederii.

Diavolul întotdeauna va face uz de mentalitatea ta pentru a te convinge că anumite lucruri nu pot fi obţinute decât prin mijlocirea altora mai spirituali. Şi cum hrana noastră spirituală este vitală pentru viaţa sufletului, vrem să avem intermediari care să ne „coacă nouă pâine” pentru ca noi doar să o mâncăm. Este greu şi dificil să aştepţi o vară până la noua recoltă. Mai bine să ne abonăm la o „brutărie spirituală” a unui om pentru a beneficia de revelaţii sigure. Dar nu asta este voia lui Dumnezeu. Să depindem de brutăria altuia pentru hrana noastră zilnică pentru că noi nu avem încredere că El ne va descoperi Cuvântul şi nouă. Avem nevoie de revelaţii personale din Cuvântul lui Dumnezeu pentru a creşte în relaţia cu El.

Ce poţi face:

 • Fă un exerciţiu disciplinat de a citi cu atenţie Biblia, în mod sistematic. Vino la Maratonul de Citire al Noului Testament pe 4 Februarie 2012, ora 9. Nu îţi promite nimeni că după asta vei înţelege toate tainele, dar măcar vei avea o altă perspectivă asupra Bibliei.
 • Întreabă pe cineva mai matur ca tine despre lucrurile pe care nu le înţelegi din ceea ce citeşti, în loc să aştepţi să şi se mestece câte o bucată de „pâine” pentru tine.
 • Alege pentru anul acesta un om pe care să îl autorizezi să îţi ceară socoteală de angajamentul de a citi Biblia. (15 min / zi este tot ce ai nevoie ca să citeşti Biblia într-un an)

Nu fă uz de apelarea la fast-food-ul hranei spirituale. Coace grâul ce îl creşti!

 

 1. Luptând cu ispita de a fi leneşi şi ispititori.

Unele din încercările din viaţa noastră sunt direct legate de modul în care nu ne facem partea noastră în ce priveşte trăirea vieţii pe pământ. Dumnezeu stabileşte pentru noi anumite principii pe care trebuie să le respectăm. El vrea să ne fie bine şi să nu ducem lipsă de nimic. Dar nu promite aceasta ca pe „un cec în alb” pe care noi să îl semnă cu nevoile pe care le avem stând la umbra stejarilor lui Mamre. Ca şi Avraam, trebuie să ne odihnim de munca noastră la umbra stejarilor, nu înainte de muncă.

Ne este uşor să ispitim pe Dumnezeu prin „încrederea” că El dă protecţie pentru viaţa de zi cu zi doar pentru că suntem copiii Lui. Ispita lui Satan ar putea fi rezumată la: fă ce vrei, că El va face ce trebuie ca să nu te răneşti. Dumnezeu avertizează Biserica să lucreze şi să respecte structurile sociale pentru ca să beneficieze de protecţia Lui.

Una din ispitirile mari cărora va trebui să facă faţă biserica va fi şi este prosperitatea fără muncă în virtutea filiaţiei noastre cu El. El va binecuvânta pe cei care vor lucra şi vor avea spiritul lui Iacov, omul care nu a fugit de muncă. Mesajul lui Dumnezeu este fă ce trebuie pentru ca Eu să fac ce am promis. Dumnezeu va proteja piciorul celor care vor munci pentru nevoile lor în timp ce se roagă Lui pentru multiplicarea miraculoasă. Fă ce este corect să faci. (Is 3:10) Spuneţi-le celor drepţi că de ei va fi bine! Ei se vor bucura de rodul faptelor lor.

Ce poţi face:

 • Roagă-te pentru un loc de muncă şi ţine-te de el onorând pe oamenii pentru care lucrezi prin ascultarea de ei, indiferent dacă sunt fraţii tăi în credinţă.
 • Nu fă paşi prin credinţă (unii fac referire la ei ca fiind plecarea de la locul de muncă) decât dacă Duhul Sfânt îţi cere asta. Altfel ţi se va zdrobi piciorul de stâncă şi te vei supăra pe Isus care nu a sărit în ajutorul tău când ai vrut.
 • Stai neclintit în promisiunea Lui de a-ţi purta de grijă! (Rm 8:28)

 

 1. Luptând cu ispita de a iubi altceva mai mult ca pe El.

Nu va fi nici o altă luptă mai aprigă ca cea pentru devotamentul inimii noastre. Nimic nu poate fi mai de preţ lui Isus ca dedicarea noastră de a iubi pe El cu pasiunea ce o are pentru noi. Biserica din zilele din urmă va fi asaltată de „agenţi sub acoperire”. Ei vor fi îngerii de lumină ai lui Satan care vor încerca să ne convingă că principiile şi valorile acestei lumi ar putea fi acceptate şi de către noi.

Biserica este chemată să discearnă lucrurile ascunse ale celui Rău. Ofertele lui de a ne mula pe imaginea lumii va constitui o presiune uriaşă. Lumea şi Satan va promova din ce în ce mai mult imoralitatea sexuală, lăcomia după bani şi putere în timp ce va începe să persecute Mireasa lui Isus, atât fizic cât şi verbal. Îi va dori moartea atât fizică cât şi prin batjocura la care o va supune prin vorbele despre ea cu scopul de a o reduce la tăcere.

Biserica va fi pusă să aleagă între a iubi pe Isus şi principiile Lui, căzând în dizgrația oamenilor sau de a se afilia valorilor iubite de lume, pe care Dumnezeu le va judeca. Închinarea este simplul spus îmbrăţişarea fără rezerve a unei persoane şi a valorilor ei. Închinarea are de a face cu pasiunea inimii noastre care poate fi dată lui Isus sau lumii.

Ce poţi face:

 • Alege să trăieşti o viaţă modestă. Nu cumpăra decât lucrurile de care ai nevoie şi nu le schimba cu ultimele apariţii pe piaţă doar ca să fii la modă.
 • Dă regulat zeciuiala ta bisericii şi daruri de bună voie celor în nevoie.
 • Evită a doua privire (Iov 31:1) pentru a păstra puritatea inimii tale şi a fi loial partenerului de viaţă sau a viitorului partener.
 • Alege un stil de viaţă în care să slujeşti nevoilor altora. Nu căuta să te impui ci sacrifică-te intenţionat sub călăuzirea Duhului. Ajută pe alţii să se simtă valoroşi. Adaugă încredere şi valoare în alţii, nu o lua de la ei.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s